Gå direkt till textinnehållet

Renovering 2020

 

Stor fasad- och takrenovering av Stationsgatan 18!

Efter styrelsebeslut, bygglovsansökan och spännande upphandling av entreprenader har nu projektet kommit igång. Nu är det nämligen full fart på projektet.

Fastighetsutskottet som jobbat med detta projekt vill i samband med denna renovering att huset skall återfå sitt ursprungliga utseende i möjligaste mån. De ville gärna museet också.

Det gamla yttertaket, som vi tror är det ursprungliga, ersätts med ett lättare falsat plåttak. Dessa tak bedöms ha väldigt lång livslängd. Fasaden som nu har 90 år på nacken har många skavanker och får nu ett helt nytt puts-skikt. De fönsterfoder och knutbrädor som påfördes på 70-talet tas nu bort för att återskapa hur huset såg ut när det byggdes 1929. Alla fönster kommer dessutom att målas i ny kulör. Det blir ny avvattning av yttertaket då alla hängrännor och stuprör nu byts ut.

När det gäller kulörval har museet och även byggnadsnämnden haft synpunkter. Det har landat i att taket blir ”engelskt rött” lika den takkupa som tillkom senast vi byggde om våning 3. Fasaden blir ljus, något åt ”beige-hållet”. Fönstren blir samma färg som taket för att kontrastera mot den ljusa fasaden. Allt alltså för att återskapa huset som det utformades vid dess tillkomst.

Som kuriosa kan berättas att huset 1929 byggdes som stadens postkontor. Den som var byggherre (han som ägde och byggde huset) blev också postkontorets chef. Så han hyrde ut sitt hus till Kungliga Postverket. Detta har vi kunnat läsa oss till i papper vi rekvirerat från stadsarkivet i Stockholm.

Projektet startade 1 april. Byggarnas bedömningen nu är att det skall vara klart till semestern.

Nu då vi inte samlas så ofta behövs våra gåvor till vår förening ändå, och inte minst för att finansiera delar av detta projekt. Visst är det stimulerande att vara med i en förening/församling som siktar framåt i dessa f n jobbiga tider!?

Vid pennan 8 maj 2020.

Allan F

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.